दाउरा-युग’ मा फर्कियो काठमाडौं ! (फोटोकथा) राजधानीका होटलमा दाउरा र भुसे चुल्होको प्रयोग - See more at: http://www.onlinekhabar.com/2015/10/335497/#sthash.rPyRGxx2.dpuf


Cooking on wood fire (1)
तस्वीरः श्रीधर पौडेल
१९ असोज, काठमाडौं । भारतीय नाकाबन्दीका कारण ग्यास सिलिण्डर रित्तिएपछि राजधानीका होटल एवं रेष्टुरेन्टहरुमा दाउरा बाल्न थालिएको छ । दाउराको प्रयोग गर्दा भन्छा कालो हुने, भाँडा माझ्न कठिन हुने र ग्यासभन्दा पनि महंगो पर्ने व्यवसायीहरु बताउँछन् । तर, दाउरामा पकाएको खाना मीठो हुने उपभोक्ताको अनुभव छ ।
ग्यासको अभावका कारण काठमाडौंका थुप्रै होटल र रेस्टुरेन्ट बन्द भएका छन् । सञ्चालनमा रहेकाहरुले पनि आफ्नो मेन्युअनुसार सेवा दिन सकेका छैनन् । बजारमा दिउँसो खाजा खान नपाइने अवस्था सिर्जना हुन थालेको छ ।
ग्यासको विकल्पका रुपमा होटल-रेस्टुरेन्टमा केही दिनयता दाउरा बाल्न थालिएको छ । दाउरामा पकाएको खानेकुरा मीठो भए पनि काम गर्नलाई कष्टप्रद हुने व्यवसायीहरु बताउँछन् । अनलाइनखबरले राजधानीका केही रेस्टुरेन्ट चाहारेर जानकारी लिने प्रयास गरेको छ :
Cooking on wood fire (5)
ग्यास भन्दा दाउरा महंगो पर्दोरहेछ
-बेस्ट फुड क्याफे, पुतलीसडक
म्यानेजर राजेश श्रेष्ठ भन्छन् : हाम्रो रेस्टुरेन्टमा दैनिक १५० जति ग्राहक आउँछन् । १५ वटा सिलिण्डर थिए, अहिले सबै खाली भएका छन् । दुईवटा हिटर पनि छन् । मेन्युको १५ प्रतिशत आइटम घटेको छ । चार दिनदेखि दाउराबाट पकाउन थालेका छौं । टेकुबाट २० रुपैयाँ केजीका दरले दाउरा ल्याएका छौं । एक केजी दाउरा एकवित्ता पनि हुँदैन । ग्यासभन्दा महंगो पर्दोरहेछ ।
तर, दाउराबाट पकाउँदा मीठो भएको फिडब्याक पाएका छौं । तर यसका बेफाइदा धेरै छन् । एकातिर धुवाँले आँखा पोलेर खपिनसक्नु हुन्छ, अर्कोतिर माझ्न पनि गाह्रो हुन्छ । घरको सिलिङ पूरै कालो भइसकेको अवस्था छ ।
Cooking on wood fire (7)
दाउरा र भुसको चुलोमा पकाउँदैछौं
-सीएफसी, कमलपोखरी
सञ्चालक भीम श्रेष्ठ भन्छन् : पाँच दिन भयो, ग्यास सकिएको । दिनमा दुई सय प्लेट मम खपत हुन्छ । १३ जना कर्मचारी छन् । पाँच दिनदेखि दाउरा र भुसे चुलोमा पकाइरहेका छौं ।
मेन्युबाट १० प्रतिशत आइटम घटेको छ । पकाउँदा मीठो भए पनि काम गर्न कष्टप्रद हुन्छ ।
Cooking on wood fire (8)
धुवाँले किचेन कालो भयो
-क्वालिटी फुड क्याफे, चारखाल
म्यानेजर राजकुमार श्रेष्ठ भन्छन् : २४ वटा सिलिन्डर थियो, सबै खाली भयो । मेन्युबाट ४० प्रतिशत आइटम घटेको छ । रेस्टुरेन्ट मर्मत गर्दाखेरिका दाउरा थिए, त्यही बालेर पकाइरहेका छौं । धुवाँले ग्राहकलाई पनि असर गर्न थालेको छ । सिलिङ चार दिनमा पूरै कालो भइसक्यो । किचेन पनि धुवाँले फोहोर देखिँदो रहेछ ।
कुकहरुलाई दाउरा बाल्ने अभ्यास छैन । दुई सिलिण्डर ग्यास पाँच हजार तिरेर पनि किन्यौं । अहिले त्यही पनि पाइँदैन । दाउरा ग्यासभन्दा महंगो पर्दोरहेछ । यस्तै अवस्थामा तिहारपछि चलाउन सक्दैनौं ।
Cooking on wood fire (12)
खाना खुवाउन सकिएन
-अनामनगरस्थित भान्छाघर
होटल सञ्चालक भन्छन्ः ग्यास सकिएको दुई दिन मात्रै भयो । आज खान खुवाउन सकिएन । दैनिक तीन सय खाना खान आउँथे ।
घरमा आठ वर्ष अगाडि जर्किनमा राखेको मट्टीतेल रहेछ । पुरानो स्टोभ पनि भेटियो । त्यसबाट भोलिदेखि दुई-तीन दिन खाना खुवाउन सकिन्छ ।
Cooking on wood fire (11)
भुसे चुल्होमा पकाउन थालेका छौं
-हरियाली क्याफे, अनामनगर
सञ्चालक भन्छन्ः ग्यास सकिएको दुई दिन मात्र भो । भुसे चुल्होमा पकाउन थालेका छौं । मेन्युका आइटम स्वाट्टै घटेका छन् ।
थप तस्वीर हेर्नुहोस्
Cooking on wood fire (2)
Cooking on wood fire (3)
Cooking on wood fire (4)
Cooking on wood fire (6)
Cooking on wood fire (9)
Cooking on wood fire (10)
- See more at: http://www.onlinekhabar.com/2015/10/335497/#sthash.Pr3ytwoy.dpuf

Comments

Popular posts from this blog

यहाँ हुन्छ सर्पहरुको रहस्यमय बैठक, भेला हुन्छन् हजारौँ सर्प (भिडियो सहित)

Growing Families That Stay Put Some families are crowding together for the sake of preserving close-knit neighborhood relationships, especially those forged among children.

As tensions play out at home, powerful Pakistani general heads to US for talks